Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Τα διάφορα είδη βίας

Η βία χωρίζεται σε πολλά είδη,τα οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση θετικά.Μπορούν να καταστρέψουν την ψυχολογία,την αυτοπεποίθηση και τα συναισθήματα των άλλων.
ΜΗΝ χρησιμοποιείται κανένα από τα παρακάτω είδη βίας!:


Λεκτική βία:
Η λεκτική βία χρησιμοποιείται κυρίως από έφηβους.Συνήθως είναι κάποια βρισιά ή κάποια προσβλητική φράση.


Ρατσιστική βία:

Ο ρατσισμός από Έλληνα μαθητή προς αλλοδαπό μαθητή οφείλεται συνήθως στην κακή διαπαιδαγώγηση των παιδιών από το σπίτι.Συνήθως συνδυάζεται με τη λεκτική βία.Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται ειδικότερα στους σχολικούς χώρους.Πιο συχνά χρησιμοποιείται από παιδιά του Δημοτικού και λιγότερο από παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.Μειώνει τα ψυχικά συναισθήματα και την αυτογνωσία των θυμάτων αυτού του είδους βίας.
Σωματική Βία:

Όταν κάποιος χτυπάει ένα παιδί για οποιοδήποτε λόγο,αυτός ο κάποιος δεν θεωρείται νταής,αλλά δειλός,διότι χτυπάει τους πιο αδύναμους και τους μικρότερους τους.Οι συμπεριφορά αυτή των νταήδων χαρακτηρίζεται ως υβριστική και,όπως κι στα ομηρικά έπη,μετά την ύβρη έρχεται η τύση(η τιμωρία).Η τιμωρία θα έρθει από το νόμο μετά από καταγγελία του θύματος.Στους σχολικούς χώρους το θύμα(δηλαδή ο μαθητής που δέχτηκε οποιοδήποτε είδος βίας)πρέπει να αναφέρει το περιστατικό σε κάποιον καθηγητή ή στην διευθύντρια χωρίς φόβο.


Ψυχολογική βία:


Η ψυχολογική βία είναι όταν καταπατούνται τα συναισθήματα,οι σκέψεις και γενικός η αυτογνωσία και  αυτοπεποίθηση των θυμάτων.Συνδυάζεται και αυτή ,όπως και τα περισσότερα είδη βίας,με την λεκτική.Τα αποτελέσματα στο θύμα είναι τραγικά:
1.Το θύμα <<κλείνεται>> στον εαυτό του.
2.Γίνεται λιγότερο κοινωνικό.
3.Καταστέφεται η αυτοπεποίθηση και η αυτογνωσία του.
4.Σε περίπτωση που έχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή έχει την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον,τα κρατάει όλα μέσα του και δεν αναφέρει τίποτα σε κανέναν.

Σεξουαλική βία:Σεξουαλική βία είναι όταν ο θύτης παρενοχλεί το θύματα σεξουαλικά.Φυσικά,είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται από μαθητές οποιασδήποτε ηλικίας.Περισσότερες φορές,θύματα του συγκεκριμένου είδους βίας είναι ανήλικα κορίτσια.Το περιστατικό αυτό,όπως και άλλα είδη βίας,δεν αναφέρεται.Τα αποτελέσματα και εδώ είναι αρνητικά:
1.Το θύμα χάνει την αξιοπρέπειά του.
2.Νιώθει απομονωμένο.
3.Δεν αναφέρει το περιστατικό,διότι ίσως ντρέπεται ή φοβάται για τα χειρότερα.
Αν αυτού του είδους βίας χρησιμοποιείται από μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

Ηλεκτρονική βία:Ηλεκτρονική βία είναι όταν χρησιμοποιήται ένα οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μηχάνημα εναντίον κάποιου άλλου π.χ.το να τραβάμε φωτογραφίες κάποιον ενώ εκείνος βρίσκεται στην τουαλέτα ημίγυμνος παρά τη θέλησή του,να δημοσιεύουμε φωτογραφίες ή βίντεο κάποιου ενώ βρίσκεται σε προσωπική στιγμή παρά την θέλησή του και να τον κοροϊδεύουμε.

                                    Μην χρησιμοποιείται κανένα από τα παραπάνω είδη βίας.
                                           Είμαστε μαθητές Δημοτικού,Γυμνασίου ή Λυκείου,
                                                   όχι καταζητούμενοι μικροί εγκληματίες
                   Εμείς οι έφηβοι πρέπει να προστατεύουμε τους μικρότερούς μας και
                                                                   τους ομοίους μας.

                                                        
                  Μην γίνεσται εγκληματίες,γίνεται πολίτες της δικής μας κοινωνίας!! 
                                                      Όχι βία ανάμεσα σε παιδιά!!


2 σχόλια:

  1. Αντωνία μου φαίνεται παρακολούθησες με ιδιαίτερη προσοχή αυτά που μας έλεγε η διευθύντρια στη σχολική δραστηριότητα! Πάντως είναι πολύ ωραία..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή